Zákaz kopírování čehokoli na tomto blogu. Vše podlého autorský právům.

Co není ryze autorovo (pár obrázků) je uveden odkaz na majitele

Roláda

26. prosince 2013 v 6:00 | Tara |  Recepty
Jistě znáte takovou tu piškotovou roládu s nějakou náplní :) A mnozí z vás jistě už viděli rolády, které mají na sobě nakreslené nějaké obrázky :)

Já jsem si to vyzkoušela :) Někdy o letních prázdninách jsem viděla video-návod, kde takovou roládu dělali. A to bych nebyla já, abych se nepochlubila. :D


Potřeby:
Těsto:
6 vajec, 6 lžic cukru, 6 lžic polohrubé mouky
+ potravinářské barvivo (použila jsem červené)

Náplň: 1 puding, 250 ml mléka, 10dkg cukru, 10dkg másla

Postup: Troubu zahřejeme na teplotu 160°C, do plechu si dáme pečicí papír.
Rozdělíme si žloutky a bílky. Žloutky šleháme s cukrem, až žloutky zesvětlají. Do této směsi přidáme mouku a promícháme.
Pokud chceme udělat normální roládu, bez vzoru, tak do těsta lehce vmícháme ušlehané bílky a těsto pečeme asi 8-10 minut (do narůžovělé barvy).

Po vyndání s trouby roládu srolujeme (i s pečicím papírem) a necháme vycladnout.

Pokud chceme na těstu udělat vzor, tak si oddělíme trochu těsta. Např.: já chtěla udělat vzor kytiček. Vzala jsem si kakao a vmíchala do těsta. Ušlehala si asi 1 bílek a ten do těsta vmíchala. Hnědé těsto jsem dala do zdobičky (či igelitového pytlíku s ustřihnutým růžkem) a nakreslila na pečicí papír okraje kytek a ještě dozdobila plochu tečkami. Toto jsem dala na chvilku zapéct a při tom si připravila druhou barvu těsta. Zopakovala jsem stejný postup, jen místo kakaa jsem do těsta dala červené potravinářské barvivo, které jsem dala do čisté zdobičky. Když se hnědé těsto trochu upeklo, vyndala jsem plech a vybarvila kytičky, ještě trochu dozdobila a dala znovu do trouby na chvíli zapéct.
Poté jsem si ušlehala zbytek bílků a přidala je do neobarveného těsta. Neobarvené těsto jsme nalila na plech s namalovaným vzorem (když se dostatečně upekl, aby se barvy nepomíchaly) a dala péct na těch 10 minut.

Náplň: Dáme vařit 250 ml s rozmíchaným pudingem (většinou vanilkový, ale to je na vás). Vaříme, dokud se vše nespojí a nevznikne tuhá hmota. Necháme dostatečně dlouho vychladnout, aby se při dalším kroku máslo nezdrclo. Když je puding dostatečně studený, začneme šlehat máslo s cukrem a pudingem, dokud nám nevznikne krém.

Opatrně rozbalíme roládu a dovnitř namažeme krém. Můžeme přidat i ovoce, nastrouhanou čokoládu… co vás napadne. A poté opatrně balíme a sundáváme pečicí papír. Můžeme ji ještě potřít krémem, či jinak ozdobit.

:)
Ukázka:






 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Smajli Smajli | Web | 27. prosince 2013 v 9:38 | Reagovat

Ty budeš dobrá hospodyně jednou =D Ten tvůj se bude mít jako prase v žitě =D

2 eri-cka eri-cka | Web | 27. prosince 2013 v 13:20 | Reagovat

Vypadá skvěle a ty kytičky s tečkami byl úžasný nápad, musela to být mňamka :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama